Liike on Kaunista

Greyhound rotuna ja ratajuoksu Suomessa

Greyhound (englanninvinttikoira)

Lempeäluontoinen nautiskelija, radalla kiihkeä urheilija.

Greyhound on luonteeltaan sopeutuvainen. Kotioloissa se on leppoisa sohvanvaltaaja. Rotu tarvitsee peruskoulutuksen siinä missä mikä tahansa rotu, mutta yhteiskuntakelpoiseksi sen saa hyvinkin pienellä vaivalla. Liikunnan tarve, ennakkoluuloista huolimatta, on hyvin maltillinen.

Rotu on jakaantunut melko voimakkaasti juoksu- ja näyttelylinjaisiin. Suurin ero on ehkäpä ulkomuodollinen, mutta myös viettiperimässä. Jos oletkin kiinnostunut kilpailemaan koirasi kanssa juoksuradoilla tai haluat varman ja toimeliaan kaverin, ota pentu juoksulinjaisista vanhemmista joilla on näyttöä suorituskyvystä.

Maailmanlaajuinen greyhoundien data

Suomalainen greyhound kantaGreyhound Racing Liiton alainen ratajuoksutoiminta

Greyhound Racing Liiton (GRL) kilpailuissa juoksee kaksi vinttikoirarotua, maailman nopein koirarotu greyhound ja kooltaan pienempi whippet.

Ovaalinen muotoisella radalla koirat pääsevät toteuttamaan luontaista saalisviettiään keinovieheen perässä. Radat ovat pinnaltaan hiekkaa ja tällä hetkellä Suomessa GRL:n alaisia kilpailuja järjestetään kolmella eri radalla; Turussa, Tampereella ja Haukiputaalla. Yhdessä kilpailulähdössä on maksimissaan kuusi ja minimissään kolme koiraa, jotka lähtevät samaan aikaan aukeavista lähtökopeista. Voittajakoira on maaliviivan ensimmäisenä ylittänyt koira. Pää- ja kaarretuomari sekä lähettäjä tarkkailevat lähdön kulua kilpailusääntöjen perusteella. Juostavat matkat jaetaan kolmeen eri kategoriaan: lyhyt- eli sprinttimatka (280-325m), keski- (480, 495, 520 ja 560m) sekä stayer-matka (680, 712 ja 785m). Koirat jaetaan, nopeutensa perusteella, luokkiin 1-7. Kilpailuissa koirilla on yllään eriväriset, lähtökoppia vastaavat, kilpailumanttelit ja kuonokoppa.

Koira saa aloittaa kilpailemisen sinä kuukautena kun se täyttää 15kk. Tätä ennen sen tulee juosta hyväksytysti yksi tuomarin arvioima soolokoejuoksu keskimatkalla, aikaisintaan 14kk:n ikäisenä. Läpäistäkseen koejuoksun koiran on osoitettava riittävää fyysistä ja henkistä valmiutta.

Greyhoundin kasvattaminen kilpailukoiraksi ei ole vaikeaa. Koulutus vaatii kuitenkin pitkäjänteistä ja säännöllistä tekemistä, omistajalta ennen kaikkea halua oppia.

Luo kotisivut ilmaiseksi!